Digitale volwassenheid

Waarom de term digitale volwassenheid beter is dan digitale transformatie
23 augustus 2022 in
Digitale volwassenheid
Admin

Je heb waarschijnlijk wel eens gehoord van de term "digitale transformatie". Het is een ietwat gehypte term om te zeggen dat een bedrijf moet digitaliseren. Ik geef de voorkeur aan de term "digitale volwassenheid". In deze blog leg ik uit waarom. Ontdek hoe digitale volwassenheid je op weg helpt naar digitalisering.

Laten we virtueel gaan!

Digitaliseren betekent in wezen fysieke dingen virtueel maken. Dit kunnen producten zijn, processen - zelfs je kantoor, zoals we hebben gezien tijdens de Covid-pandemie. Videoconferenties en andere samenwerkingstools hebben het kantoor gevirtualiseerd. De Corona-pandemie werkt als een katalysator voor digitalisering. Veel bedrijven waren al bezig met hun digitale strategie, maar de uitvoeringssnelheid is toegenomen. McKinsey schatte zelfs dat de digitalisering door Corona met gemiddeld zeven jaar wordt versneld.
Neem even de tijd om na te denken over hoe digitale transformatie eruitziet voor jouw organisatie. 
 

Je eerste stappen in deze wereld zijn vergelijkbaar met je eerste stappen in digitalisering

Hoewel digitale transformatie een veel gebruikte term is, kun je er je weinig bij voorstellen. De term transformatie impliceert een eenmalige overgang - zoals van een rups naar een vlinder. In werkelijkheid werkt het echter niet zo. Er is geen eenmalige transformatie naar een toekomstbestendige, state-of-the-art volledig digitale organisatie. Het gaat eerdere in veel kleine stapjes. Kleine stapjes zetten naar een grotere digitale volwassenheid is makkelijker dan een big-bang-strategie. Transformatie lijkt meer op een reis dan op een enkele gebeurtenis. Een reis die voortdurend nieuwe hoofdstukken toevoegt terwijl de wereld om ons heen zich voortdurend ontwikkelt.


Dus ik geef de voorkeur aan de term digitale volwassenheid in plaats van digitale transformatie. De stappen van je organisatie naar een grotere digitale volwassenheid lijken op die van een kind dat opgroeit.


Als je nieuw bent op deze wereld, gebeuren er veel dingen in je omgeving. Het is niet gemakkelijk om alle dingen die om je heen gebeuren te begrijpen. Interactie is moeilijk. Je kunt huilen als je honger hebt, als je pijn hebt of als je moe bent. Huilen is het enige hulpmiddel dat je hebt om met je omgeving om te gaan. Een organisatie die nog in de kinderschoenen staat, heeft misschien veel data, maar kan er nog geen gebruik van maken. Klanten, processen etc. worden op dezelfde manier behandeld. We proberen op onze omgeving te reageren door onderbuikgevoel en protocollen te gebruiken.  

You never stop learning and developing


Naarmate je ouder wordt, leer je spreken, leer je gebaren, kun je bewegen en verbetert je interactie met je omgeving. Je gaat naar school en leert meer over het leven en je omgeving. De digitale volwassenheid van een organisatie ontwikkelt zich op dezelfde manier. Je begint technologie te gebruiken voor marketing, doet meer analyses om te begrijpen wat er gebeurt en waarom het gebeurt. Zodra je bewustzijn groter wordt en je beter wordt met de digitale tools, ontstaan ​​er nieuwe kansen en ontwikkelt je gebruik van data  zich. 
 

Ouder worden gebeurt elke dag. Het kost bijna geen moeite. Vaak hebben we geen duidelijke richting van waar we heen willen in het leven. De meeste tieners weten niet wat ze later willen worden. Het ontvouwt zich geleidelijk als ze volwassen worden. Dat lijkt niet veel op een transformatie. Het is meer een reis. Na verloop van tijd maakt het een enorm verschil. Kijk maar naar een foto van 10 jaar geleden, en je zult zien hoeveel je veranderd bent. Een selfie van gisteren is over het algemeen niet anders dan een selfie van vandaag.


Hetzelfde principe geldt voor organisaties. Kleine stappen om digitale volwassenheid te bereiken, zijn in eerste instantie niet merkbaar. Na verloop van tijd zal er een duidelijke verandering plaatsvinden als de organisatie blijft veranderen. Digitale adoptie is niet van de ene op de andere dag geregeld. Het komt ook niet in alle delen van de organisatie tegelijkertijd op. Het is het beste om een ​afdeling te vinden waar het volgende digitaliseringsniveau een kleine stap verwijderd lijkt en van daaruit uit te breiden.


Een succesvolle digitale transformatie duurt een leven lang. Zelfs als we pubers zijn geworden, stopt onze reis niet. Er ontstaan ​​nieuwe technologieën en we blijven ons ontwikkelen. We moeten ons constant aanpassen aan onze omgeving, nieuwe digitale vaardigheden leren, uniek inzicht verwerven, innovatie stimuleren en concurrentievoordeel behalen. We kunnen ons bedrijf alleen uitbreiden als we ons blijven ontwikkelen.  

De term "transformatie" voelt als een inadequate term om de reis te beschrijven om een ​​meer gedigitaliseerd en datagedreven bedrijf te worden.  

Digitale volwassenheid start misschien bij het management, maar uiteindelijk zal de hele organisatie 'operational excellence' moeten bereiken. De hele organisatie moet zich dus aanpassen. 

Strategie is essentieel, maar de executie bepaalt het uiteindelijke succes van de digitalisering.

Er is voortdurend nieuwe technologie in opkomst, wat leidt tot nieuwe hoofdstukken in je digitale volwassenheid. Een digitaal volwassenheidsmodel stelt je in staat beter te begrijpen waar je organisatie zich bevindt qua digitale capaciteiten en wat de volgende stap zou moeten zijn.  


BrainStax kan een digitale volwassenheidsscan uitvoeren en je helpen bij het bepalen van uw digitale strategie. Het digitale initiatief in je organisatie moet worden ontwikkeld tot digitale disruptie. We zullen kritieke gebieden identificeren waar je een voordeel kunt creëren. We betrekken alle belanghebbenden bij het bedenken van een manier om data naadloos in uw dagelijkse bedrijfsvoering te integreren.  


Een succesvolle digitale transformatie is niet alleen een kwestie van het inhuren van enkele data scientists. Data en digitalisering zijn een kwestie van teamplay. Digitalisering managen is essentieel. We zien dat 80% van de modellen ontwikkeld door data scientists nooit de productiefase bereiken. Door vooraf betere keuzes te maken, kunnen we dat percentage verlagen tot 30%. Stelt je eens voor wat dat voor jouw bedrijf zou betekenen!


Digitale volwassenheid
Admin 23 augustus 2022
Deel deze post