Vergrijzing Dichtbij

Hoe Dealt Jouw Bedrijf met de Aanstaande Pensioengolf?
September 25, 2024 by
Vergrijzing Dichtbij
Anton de Nijs

Je kunt er niet omheen: vacatures voor allerlei rollen vliegen je om de oren. Hoeveel vacatures heb jij vandaag al voorbij zien komen? Als je erop gaat letten, merk je dat de vraag naar data-experts, engineers en analisten groot is – en dat is nog maar het topje van de ijsberg. 

Bedrijven staan voor een cruciale verandering in de arbeidsmarkt. De krapte is al merkbaar, maar de grootste vergrijzingsgolf moet nog komen. Veel bedrijven zijn nog onvoldoende voorbereid op het verlies van kennis door de uitstroom van ervaren werknemers. En het gaat niet alleen om kennisborging; dezelfde hoeveelheid werk zal straks uitgevoerd moeten worden door een kleinere groep medewerkers. Dit vereist betere processen, de juiste tools en vooral de juiste experts op de juiste plek. Met andere woorden: niet alleen een digitale transformatie, maar de noodzaak om hypereffectief te worden. 

Hypereffectiviteit is een Must 

Digitale transformatie is een must om mee te kunnen blijven doen op de markt, maar hypereffectiviteit is wat je bedrijf echt aantrekkelijk maakt – niet alleen voor klanten, maar ook voor huidige en potentiële werknemers. Maar wat betekent hypereffectiviteit precies? Het klinkt misschien als een modewoord, maar het gaat om veel meer dan alleen efficiëntie. Hypereffectief betekent de goede dingen op het juiste moment doen. En dan extreem goed. Dan ben je automatisch ook efficiënt. 

Bij hypereffectiviteit zet je data zo in dat ze voor je werken, in plaats van andersom. Met de juiste algoritmes kun je processen optimaliseren op basis van real-time informatie. Beslissingen worden genomen op basis van voorspellingen die direct beschikbaar zijn, en taken die vroeger uren of dagen kostten, kunnen in minuten worden voltooid. 

Dit bereik je alleen als je data goed beheerd en geanalyseerd worden, en als je AI en automatisering omarmt. Zo blijf je competitief. Denk aan het nieuws: wie het als eerste brengt, krijgt de meeste aandacht. Hetzelfde geldt voor bedrijven die AI inzetten – zij blijven vooroplopen, met alle concurrentievoordelen van dien. 

De Vergrijzingsuitdaging 

De vergrijzing, die al is ingezet, plaatst bedrijven voor grote uitdagingen. Ervaring en kennis verdwijnen, en de aanwas van nieuw talent is beperkt. Bovendien willen veel nieuwe werknemers niet fulltime werken. Hoeveel heeft jouw organisatie al geïnvesteerd in het opleiden van nieuwe medewerkers? Maar misschien nog belangrijker: hoeveel van die nieuwe werknemers blijft langer dan een jaar in dienst? Het verloop onder jongere medewerkers is vaak hoog. 

Oplossingen voor Bedrijven 

Gelukkig zijn er oplossingen voor deze uitdagingen. De eerste stap is het op orde brengen van je data governance en data management. Hiermee kun je de overgang naar een datagedreven organisatie maken, wat essentieel is om de kennis die verloren dreigt te gaan, te behouden. Dit vraagt wel om een investering: je bestaande medewerkers moeten getraind en ontwikkeld worden in nieuwe technologieën. Maar dit maakt je bedrijf aantrekkelijker, zowel voor huidige als toekomstige werknemers. Ontwikkelingsmogelijkheden worden vaak gezien als een belangrijke secundaire arbeidsvoorwaarde. Bovendien willen mensen graag werken met de nieuwste technologieën. 

Het automatiseren van taken en processen en het inzetten van AI helpt niet alleen het personeelstekort op te vangen, maar maakt het werk ook interessanter. De saaie, repetitieve taken verdwijnen, en wat overblijft is uitdagender en zinvoller werk. 

Praktijkvoorbeeld: VVV Texel 

Een goed voorbeeld is de recente samenwerking met VVV Texel. Door de inzet van automatisering kunnen zij dezelfde hoeveelheid werk met minder mensen verrichten. Dit toont aan dat met de juiste stroomlijning van data, je je organisatie niet alleen hypereffectief kunt maken, maar ook concurrerend – zowel in de markt als op de arbeidsmarkt. 

Klaar voor de Toekomst? 

Sta jij ook voor deze uitdagingen en wil je weten hoe digitale transformatie jouw bedrijf kan helpen? Of ben je benieuwd hoe je meer processen kunt automatiseren met AI? Plan een adviesgesprek in – we laten je graag zien hoe jouw bedrijf kan profiteren van deze technologische ontwikkelingen! 

 

Vergrijzing Dichtbij
Anton de Nijs September 25, 2024
Share this post