Hoe houden we de snelheid erin?

“Maar dan moet niet alleen de afdeling inkoop mee, maar ook HR!”. Veel data-newbees komen er in deze fase achter dat zo langzamerhand alles met alles begint samen te hangen. En dat is overweldigend. Net als schaken op meerdere borden tegelijk. 

Als je blijft experimenteren zonder naar productie te gaan, worden beloftes niet ingelost en loopt de energie weg. Hoogste tijd om de hele organisatie kennis te laten maken met nieuwe rollen en werkwijzen als agile, devops en cloud. En zorg voor een technisch fundament aan de hand van een eerste use case. De snelheid hangt af van de mate waarin je mens, technologie en data optimaal op elkaar weet af te stemmen. Dat is niet eenvoudig, zeker niet aan het begin, omdat er nog veel kennis en ervaring ontbreekt in de organisatie. Maar gaandeweg krijg je de slag steeds beter te pakken en kan de organisatie echt mee gaan doen. 

Om tenslotte onze taak over te nemen en datagestuurd werken zélf verder te ontwikkelen. Want ook als je het niveau van volwassenheid hebt behaald, kun je altijd blijven doorgroeien. Vergelijk jezelf maar eens met iemand die net 18 - en dus volwassen - is geworden.
 

Tip: Ga niet zelf het wiel uitvinden

Het is een beetje een "wij van WC eend" tip, maar wel heel belangrijk! Ga niet zelf het wiel uitvinden als jullie niet thuis genoeg zijn in agile, devops en cloud. Je hebt de meeste kans op succes door via voordoen, meedoen en zelf doen snelheid maken. Zodat je valkuilen ontloopt en kunt putten uit de harde lessen die wij al hebben geleerd. Let erop dat je de beloftes richting in- en externe stakeholders kunt inlossen.