Maak een datastrategie


Je weet dat data kansen biedt. Hey, je hebt niet onder een steen gelegen, toch? Maar over wat datagestuurd werken concreet kan opleveren, tast je nog in het duister. Begin dus eerst met een heldere datastrategie.

Wat kun je met data?


Het is de basis van datagestuurd werken. Weten wat je met data kunt. Maar dat is vaak lastig. “We hebben het te druk”, of “Het is te complex, te overweldigend”, hoor je net iets té vaak in je bedrijf. Maar: niet onderzoeken wat de waarde van data kan zijn in jouw branche, betekent ingehaald worden door de tijd. Je voelt de hete adem van je grootste concurrent.

Dus voor jou (en je organisatie) nog even klip en klaar wat de voordelen van werken met data zijn:  

  1. Met minder mensen meer werk verzetten (efficiency)
  2. Sneller betere besluiten nemen (nachtrust)
  3. Nieuwe proposities, dienstverlening of producten ontwikkelen (kassa!)
  4. Meer onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie (klantvoorkeur)
woman holding string lights

Praktijkvoorbeeld: Gemeente komt niet in beweging

Een gemeente in het Noorden worstelde met deze vraag. Behalve een bij elkaar gegoogeld plan, ontbrak het ze eigenlijk aan kennis. Het plan bevatte meer uitleg dan concrete acties. Daarom kwamen ze niet in beweging.

Samen met BrainStax is er een praktische datastrategie en een  programmaplan opgesteld met heldere stappen en concrete resultaten. 


Tip: Begin met een heldere datastrategie

Kunstmatige intelligentie is niet de eerste stap! Maak het dus, vooral in het begin, niet te groot. Schrijf een datastrategie waarin je de noodzaak van datagestuurd werken aan iedereen duidelijk maakt. Zonder gevoelde urgentie, geen beweging …

De kritische succesfactoren van een datastrategie zijn de belangrijkste elementen die bijdragen aan het succes van de datastrategie. Deze kunnen variëren afhankelijk van de specifieke doelen en context van de organisatie, maar enkele voorbeelden zouden kunnen zijn:

  1. Een duidelijk en gedefinieerd doel: Het is belangrijk om duidelijke doelen en doelstellingen te hebben voor je datastrategie, zodat je weet waar je naartoe werkt en hoe je succes kunt meten. Voorbeelden zijn het verbeteren van de klanttevredenheid of het verhogen van de operationele efficiëntie. Deel het doel met alle stakeholders en meet de voortgang om het succes van de datastrategie te kunnen beoordelen.

  2. Samenwerking en communicatie: Een goede datastrategie vereist samenwerking tussen verschillende afdelingen en teams, evenals goede communicatie om ervoor te zorgen dat iedereen naar dezelfde doelen werkt.

  3. Goede datakwaliteit: De kwaliteit van de data die je verzamelt en gebruikt is van cruciaal belang voor het succes van je datastrategie. Zorg ervoor dat je data accuraat, compleet en actueel is om betrouwbare inzichten te krijgen. Voer regelmatig controles uit op de kwaliteit van de data, en verbeter de datakwaliteit als dat nodig is. Datakwaliteit is geen doel op zich!

  4. Technologie en infrastructuur: Een goede technologie en infrastructuur zijn nodig om je data te verzamelen, opslaan, beveiligen en analyseren. Zorg ervoor dat je de juiste tools en systemen hebt om aan de behoeften van je datastrategie te voldoen.

  5. Training en bewustwording: Een belangrijk onderdeel van een succesvolle datastrategie is het opleiden van je medewerkers en het creëren van bewustwording rondom data en hoe het gebruikt kan worden om betere beslissingen te nemen.