Experts in the lead

Oké, je kent de kansen van data. Maar hoe vertaal je die nu naar de eigen specifieke organisatie, dienstverlening, of markt? Laat je niet gek maken, zet de vakinhoudelijke experts in de spotlights en experimenteer er op los!

Wat is de waarde van data voor mijn organisatie?

Laat je dus niet gek maken door dat enorme veld van nieuwe mogelijkheden. Terug naar de basis is het verstandigst om te doen. En dat betekent gewoon aansluiting vinden bij de bestaande doelen, strategie en projecten van de organisatie. Of je afdeling. Hou het vooral klein en behapbaar in het begin en zoek medestanders en ambassadeurs. Love the low hanging fruit!


black glass bottles on stainless steel rack

Praktijk: Sla data op!

Een vulmachine bij een drankenfabrikant wordt aangestuurd door een PLC. Deze gegevens worden doorgaans niet opgeslagen. Door het wel op te slaan, kun je bijvoorbeeld exact de verspilling gaan meten.

Tip: De beste use-case komen van onderaf

Experimenteer er lustig op los. Zet de vakinhoudelijke experts van de werkvloer in de spotlights. Bijvoorbeeld de engineers, marketeers, product owners of de medewerkers van customer service. Zij weten wat de concrete verbeteringen zouden kunnen en moeten zijn. Luister naar ze! De beste use cases komen van onderaf…


  1. Begin met het identificeren van de specifieke doelen en doelstellingen van je organisatie, dienstverlening of markt. Dit zal je helpen om te bepalen waar je naartoe wilt met je datastrategie en hoe je succes kunt meten.
  2. Analyseer je huidige data- en technologie-infrastructuur om te bepalen welke tools en systemen je al hebt en welke verbeterd of aangevuld moeten worden om aan de behoeften van je datastrategie te voldoen.
  3. Verzamel en analyseer data om inzichten te krijgen over je klanten, markt en prestaties. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat er nodig is om je doelen te bereiken en welke stappen je moet ondernemen om succesvol te zijn.
  4. Maak een plan voor hoe je je data gaat verzamelen, opslaan, beveiligen en analyseren om aan de behoeften van je datastrategie te voldoen. Dit plan moet ook aangeven hoe je de inzichten die je uit je data haalt gaat gebruiken om je organisatie, dienstverlening of markt te verbeteren.
  5. Zorg ervoor dat je medewerkers goed opgeleid zijn en bewust zijn van hoe data gebruikt kan worden om betere beslissingen te nemen. Dit kan helpen om ervoor te zorgen dat je datastrategie soepel verloopt en dat je medewerkers enthousiast zijn over het gebruik van data.